2020-11-17

SHELL OUT DALAM KEBUN



Along request nak makan shell out, biasanya kami makan dkt kedai makan je.  So, hari minggu aritu, bagitau dkt en hubby minta belikan seafood2 mana yang ada le untuk buat shell out.  Plannya nak makan anak beranak dalam kebun, tempat saya bercucuk tanam pelbagai ulam-ulaman.  

Bila makan shell out ni keje masak mudah sebenarnya sebab cuma buat satu lauk sahaja, tak de le penat nak basuh2 pinggan sbb kita makan berhidang atas plastik sahaja.

SHELL OUT
Diolah dari sumber : Azlita Masam Manis

Bahan Tumis :
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Daun Kari
Daun Limau Purut
Minyak

Bahan Kisar : 
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Cili Kering - direbus lembut
Belacan
Udang Kering

Bahan Sos :
Serbuk Kari Ikan + Serbuk Kari Daging - jadikan pes
Sos Tiram
Sos Ikan
Serbuk Lada Ikan
Kiub Pati Ayam
Garam/Gula Jika Perlu

Seafood - Lala/Ketam/Sotong/Udang - direbus sekejap, simpan airnya
Sayuran - lobak merah/ubi kentang (rebus dan goreng sebentar)/Daun Parsley

Tumis bahan tumis terlebih dahulu.  Masukkan bahan kisar, biar hingga kering.  Masukkan rempah kari ikan/kari daging dan masak hingga pecah minyak.  Masukkan air, masukkan bahan2 sos lain.  Saya guna air dari rebusan bahan2 seafood.  Perasakan dan biar kuah pekat atau ikut sesuka hati.