2020-11-17

BEEF LASAGNA


Beef Lasagna ni fav si bongsu.....dah lama dia request suruh buatkan lagi tp penyakit M tu lama betul bertenggek.....lagi pun nak buat tak boleh sikit2, kena sekali harung frozen sbb si bongsu rajin je bab panaskan makanan2 beku nih..buat stok utk sumer sekali satu umah

Sapa nak makan boleh buat sendiri ya

BEEF LASAGNA

SOS MERAH
1 kg daging kisar
700 gm sos spaghetti bolognaise ready made
1 tin @ 300 gm tomato puree
1 biji bawang holland - cincang halus
5 ulas bawang putih - cincang halus
10 biji shitake mushroom - hiris halus
5 sudu besar minyak zaitun - boleh tambah jika perlu
2 biji tomato - potong dadu
Garam/Gula/Serbuk Lada Hitam

Panaskan periuk, masukkan minyak zaitun dan tumis bahan cincang tadi hingga layu. Masukkan daging kisar, kacau hingga air kering. Masukkan shitake mushroom, kacau lagi. Masukkan sos spaghetti, tomato puri, garam, gula, serbuk lada hitam, tomato dan masak hingga siap

SOS PUTIH
3 sudu butter
2 sudu besar tepung gandum
1 liter susu segar (atau boleh lebihkan)
4 slice cheddar cheese keping
Sedikit serbuk lada putih
Garam/Gula

Cairkan butter, masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati, masukkan susu. Kacau lagi. Bila mendidih, masukkan cheddar cheese, serbuk lada putih, garam dan gula secukup rasa. Masak biar sedikit pekat. Ketepikan

BAHAN2 LAIN
Lasagna sheet/kepingan lasagna
(saya tak celur cuma patah2kan dan susun berselang seli sos, lebihkan sos supaya kepingan akan lembut.
Mozarella Cheese Shredded

SUSUNAN DARI BAWAH:
1 - Sos Merah
2 - Lasagna Sheet
3 - Sos Merah
4 - Sos Putih
5 - Shredded Mozarella Cheese
6 - Lasagna Sheet
7 - Sos Merah
8 - Sos Putih
9 - Shredded Mozarella Cheese
10-Lasagna Sheet
11-Sos Merah
12-Sos Putih
Last -Shredded Mozarella Cheese cover atas

Cover dengan foil bahagian atas, bakar selama 30 minit suhu 160'C convection oven, buka penutup sambung bakar lagi 30 minit. Siap/

Untuk resipi ni dapat 2 bekas saiz 8 in ni.....haih.....bila buat sendiri kos lagi mahal sbb sumer kita top up bnyk2 kan....tabur cheese pun melimpah2..