2018-10-01

RESIPI - TAPAI UBI


Tapai Ubi ni biasa org luar kelate x reti sangat makan ni... sbb rasa dia sedikit pelik...tp kami suka makan ngan cendol ais buat buka puasa...atau buat goreng.. stok sikit je nak simpan nak buat apam n nak goreng2


TAPAI UBI

Ubi Kayu - rebus separa masak, jgn sampai terlalu lembut

- toskan, susun atas rak bersih dan biarkan benar2 sejuk
1 biji ragi - parut guna pemarut halus, sediakan tapisan halus

Susun ubi kayu yg telah sejuk, gunakan tapisan utk susun supaya air peraman turun ke bawah bekas. Dengan menggunakan penapis halus, tabur ragi pada ubi kayu. Gunakan sarung tangan, balikkan ubi dan tabur lagi biar sekata.

Tutup bekas rapat, balut dengan kain dan simpan dlm almari yg gelap. Selepas 2 hari, bolehlah dimakan.

NOTA : Tiada pantang larang menyediakan tapai, apa yg penting ubi mesti betul2 sejuk dan tangan mesti bersih semasa mengendalikan proses.