2018-09-17

RESIPI - BINGKA UBI KAYU

Bingka Ubi Kayu.....projek ngan ubi kayu je kali ni, tapai lak masih diperam entah camne jadi ke tak sbb musim ujan2 ni + ubi putih ni mcm x bape cantik kejadian...ubi kuning lagi cantik n kecik2 isinya...tp kita perabiskan buat mcm2 ikut mood yg x berapa rajin...

Baru siap bakar, dah sagat dr smlm tp sbb ada hal lain, simpan peti ais dulu sambil tunggu ambik sagu ubi kayu tu.

BINGKA UBI KAYU
**Resipi sukatan sendiri sahaja

**1 kg ubi kayu yg telah disagat dan diperah - saya sagat kasar ngan penyagat letrik pastu kisar ngan mata pisau letrik dengan 200 ml air, masukkan dlm kain muslin dan perah, bahagian air biar hg terbentuk mendapan sagu dan buang airnya.  Ambil sagu di bahagian dasar bekas.  Parutan ubi pula ditimbang 1kg
**500 gm santan pekat
**250 ml air biasa
**2 sudu besar mentega
**1 biji telur
**1 1/2 cawan gula pasir
**Sedikit garam
**Pewarna kuning

Campur semua bahan kemudian sediakan loyang 10 x 10 in, alas dgn parchment paper, sapu minyak.  Tuang adunan dlm loyang dan bakar dlm oven yg telah dipanaskan.  Saya guna suhu 170'C selama dkt 2 jam.  Dah sejuk baru potong ya, ni x sabar nak try so potong panas2 je...wokay, dah leh makan...